Het ziekenhuisdieet volgen? Denk twee keer na!

Ziekenhuisdieet volgen? Misschien handig om dat nog eens te overwegen. Want het is beter om twee keer na te denken voor je besluit om dit dieet te gaan doen. Het is namelijk heel erg ongezond om met het ziekenhuisdieet aan de slag te gaan. Ook al denk je misschien dat het dieet je écht gaat helpen om in een week tijd al die kilo’s te verliezen. Veel gewicht verliezen in weinig tijd. Dat zegt het dieet te doen. En dat is precies de reden dat veel mensen het toch een kans geven.

Wat houdt het ziekenhuisdieet in?

Het ziekenhuisdieet is een crash dieet. Het zorgt ervoor dat je in zeer korte tijd – vaak al in enkele dagen – kilo’s kan verliezen. Je valt vliegensvlug af met dit dieet en dat kun je dan ook snel zien. De mensen die het dieet volgen willen binnen korte tijd veel gewicht verliezen en denken dat het ziekenhuisdieet daar de beste optie voor is. Maar dat is het niet. Het ziekenhuisdieet houdt in dat je per dag maar duizend kilocalorieën mag nuttigen. Dat is een bepaalde hoeveelheid, waar je op een echte dag gewoon het dubbele van nodig hebt om te kunnen functioneren. Dit dieet wordt in ziekenhuizen gebruikt om patiënten af te laten vallen als hun overgewicht belemmerend kan werken voor een operatie die ze moeten ondergaan.

Het ziekenhuisdieet is een crash dieet

Zoals gezegd is het ziekenhuisdieet een vorm van een crash dieet. Het is een vrij agressieve vorm, waardoor deze nog gevaarlijker kan zijn dan andere crash diëten. Een crash dieet is een dieet dat niet theoretisch onderbouwd is wat ook niet officieel ergens te verkrijgen is. Online zijn veel crash diëten terug te vinden en te volgen, waardoor het voor iedereen doodeenvoudig is om een dieetschema te bemachtigen. Maar een crash dieet heeft maar één doel: je in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk af te laten vallen. Naast het ziekenhuisdieet zijn er talloze andere crash diëten te vinden, zowel in binnen- als buitenland. De grootste overeenkomst van deze diëten is dat je in korte tijd verbluffende resultaten kan behalen.

Verlies 5 kilo de week met dit dieet

Je kunt bijvoorbeeld met gemak vijf kilogram aan vet verliezen in slechts vijf dagen tijd. Dat klinkt als heel veel en dat is het ook. Maar doordat je zo weinig eet, gaat je lichaam vet opmaken wat je ergens hebt opgeslagen. Dat gaat bijvoorbeeld om buikvet, vet om de heupen en billen en vet op de benen. Je kan heel snel veel effect bereiken met het dieet. Meer dan vijf kilo in een week is ook mogelijk. Maar helaas gaat het niet altijd om vet. Er wordt zeker vet verbrand, maar de echte kilo’s win je in dit dieet niet zozeer door vet te verbranden. Eerder verlies je veel vocht en worden je spieren aangevreten. Daardoor verlies je ook gewicht, maar is het in feite verkeerd gewicht. Vet blijft gewoon zitten en heeft meer speelruimte als spieren verdwijnen (want spieren zorgen ervoor dat je meer gewicht verliest als je bijvoorbeeld iets eet).

Nare bijverschijnselen

Het ziekenhuisdieet heeft tevens vaak nare bijverschijnselen. Je kunt je heel erg beroerd gaan voelen door het gebruik van dit dieet. Ervaringen van gebruikers van het ziekenhuisdieet liegen er niet om. Zo kan het zijn dat je je licht en duizelig gaat voelen en dat je minder lekker in je vel komt te zitten. Ook zijn er gevallen bekend van mensen die met buik- en maagklachten zijn opgenomen in het ziekenhuis. Je moet het zo zien, met dit dieet ga je een heel ander leef- en eetritme in dan je voorheen deed en dat kost wat aanpassing. Je lichaam is hier niet van gediend en dat laat het je dan ook zeker merken. Door goed naar je lichaam te luisteren kun je bepalen wanneer je moet stoppen, maar veel mensen luisteren niet naar hun lichaam, omdat ze gaan voor snel resultaat. Ook als dat ten koste kan gaan van de gezondheid. En dat is wel een vervelende zaak.

Niet langer dan drie weken volgen

Wie het ziekenhuisdieet, ondanks alle negatieve ervaringen en bijeffecten, wil volgen, doet er goed aan om één regel in acht te nemen: volg het dieet niet langer dan drie weken. Het dieet zal veel van je vragen en het is ondoenlijk om dit langer dan drie weken te volgen. Je put jezelf als het ware uit en krijgt minder dan vijftig procent van de benodigde energie binnen om gewoon te kunnen functioneren. Het kan zomaar zijn dat je uit ga vallen en onderuit gaat doordat je ondervoed raakt. Je mist veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Je hebt die nodig om te kunnen leven en te kunnen functioneren. Zorg dus dat je af en toe nog gewoon eet en een normale dag inlast, anders is dit dieet helemaal niet vol te houden.

Wat kun je beter doen?

Wil je echt afvallen, zonder al die nare bijverschijnselen en vervelende effecten. Kies dan gewoon voor een gezonde levensstijl of ga in zee met een gezond dieet en ga gezond eten. Een dieet waarvan is aangetoond dat het werkt – en daar zijn er heel veel van. Vaak zorgen die diëten ervoor dat je ook in vrij korte tijd (maar niet zo snel als bij een crash dieet) af kan vallen. Het kost dan minder moeite, maar levert wel op een gezondere manier een vaak veel blijvender resultaat. En wie wil er nu niet lekker gezond leven en afvallen?